Review: Time ADHX - voor de snelle gravelracer


Time ADHX Gravelbike – voor de snelle gravelracer

Time is terug van (nooit) weggeweest. Meer dan 17 jaar nadat Tom Boonen op een bolide van het Franse merk wereldkampioen werd, blijft Time de jarenlange ervaring in het vervaardigen van carbon fietsframes aanwenden, voorlopig in een beperkt gamma. Enkele gekende technologieën werden ingezet om de ADHX te creëren. Een gravelframe dat op vele vlakken anders is dan de concurrentie, maar dat in eerste instantie ontzettend knap oogt én heerlijk rijdt over gravelpaden.

De ADHX wordt als los frame verkocht, dus naar eigen wens samen te stellen bij de dealer. Qua groepset is de ADHX voorzien van het elektronische SRAM Force AXS schakelsysteem. In ons geval leent de donkergroene kleur zich perfect voor een combinatie met het lichte en stijlvolle Repente Artax zadel, aangevuld met een stuurlint in dezelfde bruine kleur. De Panaracer SK gravelbanden om de veelzijdige Microtech RE38 wielset maken het geheel af.
Volbloed gravelracer

De Time ADHX is een volbloed gravelracer die mikt op snelheid en prestaties. De ADHX combineert een laag gewicht en hoge stijfheid met net voldoende comfort, waarbij de geometrie je toelaat om snel en met volledige controle door de bochten te scheuren. Het frame is geschikt voor banden tot en met 38 millimeter, waarmee je op de meeste ondergronden goed uit de voeten kan. Afhankelijk van de band-velgcombinatie kunnen 40 mm banden eveneens passen, zo blijkt in de praktijk.

Eigen unieke productietechniekOm tot zo’n prestatiegericht en competitief gravelframe te komen, gebruikt Time een productietechniek die eigen is aan het merk, en waarmee het zich onderscheidt van andere producenten. De kunststofvezel die Time gebruikt is Dyneema, een kunststof die liefst vijftien keer sterker is dan staal en die verweven wordt om het frame te creëren, in tegenstelling tot de standaard productie waarbij verschillende vellen carbon over elkaar gelegd worden. Dit alles zorgt voor een fietsframe dat stijver en sterker is. Het frame van de ADHX wordt aan de hand van deze techniek overigens ook volledig geproduceerd in de EU.Stijlvolle kleuren, fiets zelf op te bouwen

In het gamma van Time zitten enkele stijlvolle kleuren. Van gewoon glanzend carbon tot kobaltblauw, amberrood, ‘gewoon’ rood en de kleur van ons testexemplaar, die bestempeld wordt als ‘bosgroen’. Niet enkel de framekleur is te kiezen, maar dus ook de volledige opbouw. Het ADHX frame is geschikt voor zowel elektronische als mechanische groepen. Voor gebruik met een enkel voorblad is bovendien een afdekplaatje voorzien. Het balhoofd is dan weer geschikt voor interne kabelgeleiding, waardoor de ADHX als een strakke machine opgebouwd kan worden.Snel en strak

Tijdens onze test over de Kempense gravelpaden, gaat de Time ADHX als een echte racebolide tekeer. Elke watt maakt rechtstreeks contact met de ondergrond. Het snelle, stijve frame wordt voldoende gecompenseerd dankzij de tubeless banden en de ranke 27,2 mm zadelpen die samen met het Artax-zadel van Repente de ruigste schokken dempt.

Qua rijgevoel doet de ADHX gravelbike denken aan een cyclocrossfiets. Hij stuurt de 40 mm brede banden scherp maar stabiel de bochten in. Het verschil met een crosser is echter dat je met de ADHX dankzij het geboden comfort en de gravelgeometrie niet binnen de kortste keren geradbraakt bent.Perfect voor Kempense gravelpaden én op de weg


In de vlakke Kempen op grindwegen zonder ruige keien en stevige afdalingen komt de Time ADHX perfect tot zijn recht als snelle gravelracer. De kilometers tikken tijdens onze groepsrit weg alsof het een wegrit is. In gang trekken na een barrière kost weinig moeite. Het maakt van de Time ADHX gravelbike een zaligheid om mee te rijden. Ideaal voor de echte gravelracer of voor fietsers die erover nadenken om met één fiets zoveel mogelijk verschillende terreinen te verkennen. Want de ADHX kan met wegbandjes dienen als een prima koersfiets.Op de website van Time vind je het vernieuwde gamma met de Alpe D’Huez reeks en de Scylon als racefietsen, en de ADHX als gravelplatform.

www.timebicycles.com én uiteraard te bewonderen in onze winkel!

Tekst: Gilles Bultinck - Foto's: Kim DriesenMeest recent

Ontdek meer promoties

Ontdek meer nieuws

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.