Cannondale Topstone Carbon gravelbike: top, steengoed!

Sinds kort heeft Cannondale haar gamma uitgebreid met de Topstone en de Topstone Carbon gravelbikes. Die trend komt overgewaaid vanuit Amerika, en wordt ook bij ons steeds populairder.
De Topstone en Topstone Carbon zijn bij ons in de winkel te verkrijgen en te bezichtigen.
Wij maakten alvast een testrit met de Topstone Carbon en kwamen tot de conclusie dat het een steengoede gravelbike is.

Nieuw segment

Het gravelrijden is een relatief nieuw segment in de (internationale) fietswereld. Het situeert zich ergens tussen fietsen op de weg en cyclocross, of zoals in Vlaanderen ook vaak van toepassing: veldtoertochten. Op het eerste zicht lijkt de Topstone Carbon dan ook op een gewone racefiets. Wie dichterbij kijkt, merkt echter twee opvallende verschillen op. Enerzijds zijn er 37 millimeter brede WTB Riddler TCS Light banden, maar wat vooral opvalt is de laag aangezette achtervork met Cannondale’s KingPin veersysteem dat dankzij de veerweg van 30 millimeter een ongekend comfort geeft op ruwer terrein.

Multi-inzetbaar

De multi-inzetbaarheid van gravelfietsen maakt dat ze vaak ook worden bestempeld als “allroad” fietsen. Daarnaast zijn ze vaak de beste keuze om er als bikepacker op uit te trekken. Cannondale hield hier rekening mee door op verschillende plaatsen op het frame nokken voor bidonhouders te voorzien. Vooral handig als je effectief gepakt en gezakt de wereld in trekt, waardoor je de plaats van je bidonhouder moet aanpassen aan de frametassen die je gebruikt. Daarnaast is de montagevoorziening op de horizontale buis ook gewoon handig doordat je minder diep in het frame moet gaan zoeken naar je bidon. Ook montagepunten voor spatborden en/of een bagagerekje zijn voorzien op de Topstone.

Rasechte gravelracer

Maar omdat de Cannondale Topstone Carbon in de eerste plaats een rasechte gravelracer is, walsten we ermee over verschillende Kempense grindwegen. En die zijn er meer dan je zou denken. Verschillende online beschikbare GPX-bestanden voor op je fietscomputer tonen je de weg langs wondermooie paden midden in de Kempense natuur.
Met de Topstone Carbon lijkt haast ieder grindpad op een biljartvlakke geasfalteerde weg. De brede banden en de vering vangen klappen op zonder echt in te boeten aan snelheid. Ook insturen doet de Topstone Carbon verrassend scherp. Dankzij de naar buiten lopende stuurbocht, hou je te allen tijde de controle over jouw stuurbewegingen. Bijkomend voordeel is dat je dankzij de ergonomische positie van het stuur ook op de rechte stukken comfortabel in de beugels kan rijden. Het ziet er op het eerste zicht vreemd uit, maar wij waren vanaf de eerste meters overtuigd van de meerwaarde van het aluminium stuur met 16 graden ‘flare drop’.

Voor wie?

Voor de fanatieke fietser is de Topstone Carbon een ideale aanvulling op zijn of haar bestaande fietsencollectie. Hard rijden op onverharde stukken, afgewisseld met af en toe een meer technische passage, daar is de Topstone Carbon voor gemaakt. Een ideale bondgenoot ook op de snellere toertochten. Maar voor velen is het vooral een alleskunner. Mits gebruik van dunnere, minder geprofileerde banden kan hij perfect op de weg ingezet worden. Ideaal voor comfortzoekers en fietsers met een zwakke rug. En zoals eerder aangehaald heeft hij alle potentieel in huis om je te vergezellen op een bikepacking-avontuur.

Kom de Cannondale Topstone-reeks nu ontdekken in onze winkel!

Tekst & foto's: G.B.

Meest recent

Ontdek meer promoties

Ontdek meer nieuws

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.