Politie gaat topsnelheid elektrische fietsen controleren

Elektrische fietsen worden steeds populairder in België maar helaas rijden veel van die fietsen te snel. Daarom werkt de politie aan een plan om de maximum snelheid van de e-fietsen te controleren.

Niet elke elektrische fiets is een fiets

Om een elektrische fiets wettelijk als fiets te catalogeren moet deze aan drie voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet het gaan om een pedelec, dit is een fiets met trapbekrachtiging. De elektrische motor mag m.a.w. enkel ondersteuning geven wanneer je zelf meetrapt. Ten tweede mag de elektromotor maximaal 250W leveren en tenslotte mag er slechts ondersteuning gegeven worden tot een snelheid van 25 km/u. Je mag dus wel sneller fietsen met je e-fiets maar dan zonder elektrische ondersteuning.

Vele pedelec fietsen, de zogenaamde Speed Pedelecs, geven ondersteuning tot hogere snelheden. Er zijn ook e-bikes op de markt die je vooruit stuwen zonder dat je moet trappen. Deze snelle elektrische fietsen worden in België, bij gebrek aan een aparte wetgeving, gecatalogeerd als bromfietsen. Bijgevolg dien je een specifieke helm te dragen en moet je beschikken over een rijbewijs, een nummerplaat en een BA verzekering. Sommige mensen nemen een loopje met deze wetgeving.

Verder krijgen fietsenmakers meer en meer de vraag om volstrekt legale elektrische fietsen op te fokken waardoor ze wettelijk niet meer in orde zijn.

Aangepaste meetmethode

Omwille van bovenstaande problematiek werkt de politie aan een methode om e-fietsen te controleren op snelheid, dat heeft Jan Jambon (minister van Binnenlandse Zaken voor N-VA) bekend gemaakt in het parlement. De bestaande meetmethode zoals die toegepast wordt bij bromfietsen, de zogenaamde “rollen”, voldoet blijkbaar niet voor e-bikes.

Wanneer de controles van start zullen gaan is nog niet bekend.

Meest recent

Ontdek meer promoties

Ontdek meer nieuws

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.