Aluminium of carbon frame?

Let maar op, een van de eerste vragen die je hoort als je een racefiets hebt aangeschaft is of deze een carbon of aluminium frame heeft. Het materiaal waaruit je racefiets is opgebouwd is natuurlijk extreem belangrijk. Een racefiets is niet gratis, dus wanneer je er eentje hebt aangeschaft mag je verwachten dat je er lang plezier van hebt. Genoeg reden dus om van te voren eens goed na te gaan welke eisen, verwachtingen en wensen jij hebt met betrekking tot het materiaal van het frame voordat je een racefiets aanschaft.

Het frame

Het frame van een racefiets is het belangrijkste onderdeel van de hele fiets. Wanneer je op dit punt de juiste keuze maakt ben je al een eind op weg. De meest gebruikte materialen voor het frame zijn staal, aluminium en carbon. Stalen frames waren vooral een aantal jaar geleden nog populair. Inmiddels is staal als materiaal voorbijgestreefd door carbon en aluminium. Maar welke van deze twee materialen is nu het beste?

Voordelen carbon frame

Carbon frames staan bekend als dé frames voor de professionele wielrenner. Veel professionele wielerploegen maken gebruik van carbon racefietsen. Een groot voordeel van carbon is het gewicht van dit materiaal. Carbon is namelijk extreem licht, maar tegelijkertijd toch sterk. Een ander voordeel van een frame gemaakt van carbon is dat dit materiaal niet roest. In tegenstelling tot andere materialen heeft carbon vrijwel nooit last van materiaalmoeheid. Door het ‘stijve’ carbon voelt het aan alsof elke trap raak is. Er vloeit dus geen energie weg maar je brengt het direct over op je pedalen.

Voordelen aluminium frame


Aluminium is ook nog steeds een materiaal waar uitstekende racefietsen van gemaakt kunnen worden. Door professionals worden aluminium frames vaak gebruikt tijdens wegwedstrijden waar het materiaal extreem te lijden heeft. Te denken valt hierbij aan de kasseien waar de renners mee geconfronteerd worden tijdens Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen. Aluminium frames zijn, net zoals carbon frames, licht en door de manier waarop de frames worden geproduceerd zijn er ontzettend veel verschillende soorten en maten frames. Bij carbon frames is de keuze beduidend minder. Aluminium frames zijn vaak ook relatief goedkoop en gemakkelijk te repareren wanneer je in een valpartij betrokken raakt.

Nadelen carbon frame

Een carbon frame, hoe mooi en futuristisch ook, heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Voordat je besluit een carbon frame aan te schaffen moet er dus ook even naar de nadelen van dit materiaal worden gekeken. Ten eerste is een carbon frame relatief duur. Daarnaast heb je echt een probleem wanneer er een scheur ontstaat in het frame, reparatie is in veel gevallen dan niet meer mogelijk. Dat komt omdat een carbon frame in een mal uit één stuk wordt gegoten. Een goede verzekering voor je carbon frame is dus aan te bevelen. De kans dat je frame scheurt is niet enorm, maar is wel aanwezig. Dit komt doordat een carbon frame relatief gevoelig is voor puntbelasting.  Wil je gerust zijn, kies dan voor een fabrikant die levenslang garantie geeft op hun frames, ongeacht het gewicht van de berijder, waaronder Cannondale en GT.

Nadelen aluminium frame

Een frame van aluminium is feitelijk een frame dat bestaat uit diverse legeringen van aluminium. Dit doet een producent omdat ‘gewoon’ aluminium niet stevig genoeg is. Zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van legeringen kan je naar verloop van tijd merken dat het frame zijn kracht verliest. Het frame is dan niet meer stijf en kan een beetje gaan zwabberen. De kracht die je op een dergelijk frame ontwikkeld wordt dan niet meer volledig omgezet in snelheid. Om dit probleem enigszins op te vangen wordt er bij het ontwikkelen van een aluminium frame vaak gebruik gemaakt van dikkere buizen. Sommige renners vinden zo’n dikker frame een weinig sportieve uitstraling hebben.

Kiezen tussen Aluminium of Carbon

Maar moet je nu kiezen voor een carbon of aluminium frame? Wie kiest voor flitsend, professioneel en wat duurder, kiest voor carbon. Iets goedkoper, robuuster en duurzamer? Dan ligt een keuze voor een aluminium frame voor de hand. Van beide materialen zijn er prima racefietsen op de markt.

Meest recent

Ontdek meer promoties

Ontdek meer nieuws

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.