Hou wel zeker deze 9 onderhoudstips in het oog:
1) Poetsen van je fiets is in de winterperiode nog belangrijker als in de rest van het jaar en doe je in de vrieskou best met warm water en schoonmaakmiddel zoals Bike 7 Clean. Zo kunnen modder, sneeuw, ijs, maar vooral strooizout uw fiets niet beschadigen. Strooizout mag dan wel zorgen voor veiligere rijomstandigheden, maar het is fataal voor je fiets. Het zorgt binnen de kortste keren voor een verroeste ketting en kan je fiets ernstig beschadigen, wat zorgt voor hogere herstellingskosten.
Om schade door (strooi)zout te voorkomen, is het verstandig om je fiets goed af te spoelen wanneer je weer thuis bent.
2) Maak je fiets na het poetsen ook steeds goed droog. Vergeet ook de velgen en de spaken niet! Zet daarna de fiets op een warme, droge plaats om te voorkomen dat de kabels bevriezen.
3) Je fiets inspuiten met vochtverdrijvende middelen zorgt ervoor dat je fiets niet gaat roesten en voorkomt bovendien dat vuil zich gaat hechten. Bike7 Shine & Protect op alle bewegende delen van de fiets doet wonderen.
4) Een polish zorgt voor een extra beschermende laag op je lak, zodat strooizout minder snel je frame kan aantasten. Ook hiervoor kan je Bike7 Shine & Protect gebruiken.
5) Vet ook regelmatig je ketting in met iets dikkere olie. Dan is de kans dat je ketting bevriest veel kleiner. Hiervoor is Bike7 Lubricate Wet ideaal.
6) Rijd je op een elektrische fiets? De accu is het meest gevoelige onderdeel van de eBike. Bij lage temperaturen kan de capaciteit teruglopen, wat gevolgen heeft voor de actieradius. Bij gebruik in de winter bij temperaturen onder nul is het daarom raadzaam, de accu te verwijderen, bij kamertemperatuur op te slaan en pas kort voor vertrek weer in de eBike te plaatsen. Na afloop van de fietsrit moet de accu bij voorkeur binnen, bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden worden bewaard. Bij het laden van de accu geldt hetzelfde: de lithium-ion-cellen moeten bij kamertemperatuur worden opgeladen.
7) Een neopreenhoes is het perfecte accessoire dat
de accu beschermt tijdens rijden bij temperaturen
onder nul. Hiervoor hebben wij de Mellen accucover in huis.
8) EBikes kunnen ’s winters zowel binnen als buiten staan, zolang ze tegen sneeuw en regen beschermd zijn. Een garage of kelder is het beste. Wie zijn eBike onder de carport of in een onverwarmde schuur stalt, moet wel de accu verwijderen en bij kamertemperatuur opslaan. Accu’s van eBikes die de hele winter niet worden gebruikt, moeten ook worden verwijderd en met ongeveer 30 tot 60 procent laadcapaciteit op een droge, niet al te koude plaats worden bewaard.
9) Maak na de winter een afspraak voor een algemeen onderhoud van uw fiets, als u in de winter regelmatig met uw fiets gereden hebt. Fietst u in de winter toch niet? Maak dan best tijdens de winter een afspraak voor een algemeen onderhoud van uw fiets, zodat hij volledig terug rijklaar staat als het mooie weer er terug aankomt.